Kennisbank

Wat is de samenhang tussen het lichtspectrum en de ontwikkeling van planten?

 

 

Er zijn drie groepen fotoreceptoren

zie afbeelding:

  • Fototropinen
  • Cryptochromen
  • Fytochromen

 

Fototropinen en cryptochromen

De eerste twee fotoreceptoren, fototropinen en cryptochromen, zijn werkzaam in de laagste golflengten (UV (A) en blauw).  De functies verschillen bij deze twee receptoren. Fototropinen zorgt voor de fototropisme/ plantenbeweging. Door de hoeveelheid licht in de cel reageert de plant met een beweging van Chloroplast.

De richting waar het licht vandaan komt wordt door de Cryptochroom pigmenten gestuurd. Door een remming in de verlenging van de stengel, zorgt de plant ervoor dat hij altijd in de richting van de zon groeit en zijn bladeren optimaal positioneert in het zonlicht. De fytochromen zijn gevoelig voor rood en ver-rood licht.

 

Fytochromen

Er zijn twee vormen fytochroom, B2 (Pfr) en B1 (Pr), die samenwerken in een plant. Zij zorgen ervoor dat de plant de schaduwen ontwijkt en zijn concurrentie in de gaten houdt. Daarnaast geeft het ook een signaal om te gaan bloeien. Dit zijn dus ook erg belangrijke functies in het gewas.   Fytochromen hebben de grootste invloed op fotomorfogenese.

Als je hier meer informatie over wilt, lees het volgende hoofdstuk over ‘’Het effect van rood en ver-rood licht op de bloeifase’’.

 

Hiermee hebben we in een notendop gekeken naar het lichtspectrum en de functies die het heeft in een gewas.  Maar wat moet je als kweker met deze kennis? Wat is een goed lichtspectrum voor de eigen teelt? Zoals je kunt zien, gebeurt er meer in een plant dan we in eerste instantie denken. Daarom zijn wij voorstander om de biologie van een gewas niet verder in de war te brengen, want we weten nog helemaal niet zo veel over een gewas, de verhoudingen en de balansen die nodig zijn om een gewas efficiënt te laten groeien. Een ding weten we wel, onder zonlicht (voorjaarslicht) groeien de meeste gewassen erg goed en zijn er geen problemen. Dit licht hebben wij geproduceerd in onze assimilatiebelichting.

 

Mocht je meer informatie willen? Contact ons gerust.

010-760 3253

Waarom IVA Duurzaam?

Bij ons kun je op één ding rekenen, en dat is eerlijkheid en een goed onderbouwd advies!

Bij ons begint het avontuur door samen met de tuinder om tafel te gaan, om niet alleen te kijken naar de huidige situatie, maar ook naar zijn doelen en hoe wij samen denken de optimale belichting in zijn kas te krijgen. Aan de hand daarvan maken wij een eerlijk en goed onderbouwd lichtplan!

Maar daarna stopt het voor ons nog niet. Wij gaan voor een duurzame relatie, en zullen ook na advies en levering (en eventueel installatie) investeren in het contact met de tuinder, en daar waar gewenst, bijstaan met advies of aanpassing.

0 Landen waar ons LED armatuur wordt geleverd.
0 Uren aan zonlicht geproduceerd
0 Jaar ervaring

We geven je graag advies!

Bij ons gaat het hart sneller kloppen als wij tuinders mogen helpen bij het realiseren van nieuwe doelen en het optimaliseren van hun tuin / productie. Wij gaan graag de uitdaging aan om hun reproduceerbaarheid te verhogen en zullen altijd eerlijk advies vooropstellen. Wij geloven in duurzame relaties!

Cookie instellingen

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Informatie over de verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacyverklaring | Sluiten