Kennisbank

Wat doet rood (600 – 700 nm) en ver-rood (700 – 800 nm) licht?

 

Rood en ver-rood licht zitten op golflengten, waarbij er verhoudingsgewijs minder energie zit in deze vorm van belichting ten opzichte van bv. blauw licht. Deze combinatie rood en ver-rood is belangrijk voor een plant en de fytochromen op plantmorfogenese.

 

B1 en B2 spelen een belangrijke rol in het fytochroom complex. Deze kleuren licht zitten allebei in zonlicht en zullen daarom altijd zowel fytochromen B1 als B2 bevatten. Een plant herkent zijn omgeving door de verhouding tussen deze twee vormen rood en ver-rood licht; dit wordt de foto stationaire staat van het fytochroom of PSS (phytochrome photostationary state) genoemd.

Fytochroom B1 heeft een absorptiepiek bij een golflengte van 670 nm. Wanneer het licht van B1 wordt geabsorbeerd, wordt het verwerkt tot fytochroom B2. Fytochroom B2 werkt andersom, het ver-rood licht bij een piek vanaf 730 nm, verandert het naar fytochroom B1. B2 fytochroom kan ook rood licht absorberen, hierdoor kan fytochroom B2 terug veranderen naar fytochroom B1.

Echter in de praktijk blijkt wel dat er een verhouding moet zijn, omdat de plant zonder niet optimaal groeit en er steeds meer onderzoeken uitwijzen dat zonder ver-rood een gewas minder goed groeit.

Door de weerkaatsingen van het ver-rood licht op de andere planten in zijn omgeving kan de plant goed inschatten of hij verder moet groeien (strekken). Wij denken dat er 10% ver-rood licht in een assimilatie armatuur moet zitten om een optimale groei te realiseren.

 

 

Dichte begroeiing

In een ruimte waar meerdere planten bij elkaar groeien, wordt het rode licht (zonlicht) gebruikt voor het proces van fotosynthese (tussen 400 en 700 nm), tevens wordt een deel van het ver-rode licht door het gewas gereflecteerd (>700 nm). Planten die in de schaduw staan, krijgen relatief meer ver-rood licht waardoor ze weten dat er andere gewassen boven hen staan, en gaan als reactie hierop de stengel verlengen om uit die situatie te komen(zie figuur 3). Als er helemaal geen ver-rood licht in een armatuur zit, zal een plant snel groeien/strekken met daardoor grotere afstand tussen de knoppen en dunnere stengels. Een duidelijk voorbeeld van een schaduwontwijkende reactie, waar planten vechten om meer licht te krijgen en in overlevingsstand zijn.

 

Planten die wel Ver-rood licht ontvangen, hebben meer B2 fytochroom. Hierdoor zal het gewas meer in de breedte groeien, geeft het meer zijtakken, kortere afstanden tussen de knopen (beknoptere plant) en ontstaat er minder verticale groei. De plant gaat voor maximalisatie van lichtabsorptie. Daarnaast zal het gewas ook meer energie overhouden, als reserve voor zijn generatieve fase.

 

Mocht je meer informatie willen? Contact ons gerust.

010-760 3253

Waarom IVA Duurzaam?

Bij ons kun je op één ding rekenen, en dat is eerlijkheid en een goed onderbouwd advies!

Bij ons begint het avontuur door samen met de tuinder om tafel te gaan, om niet alleen te kijken naar de huidige situatie, maar ook naar zijn doelen en hoe wij samen denken de optimale belichting in zijn kas te krijgen. Aan de hand daarvan maken wij een eerlijk en goed onderbouwd lichtplan!

Maar daarna stopt het voor ons nog niet. Wij gaan voor een duurzame relatie, en zullen ook na advies en levering (en eventueel installatie) investeren in het contact met de tuinder, en daar waar gewenst, bijstaan met advies of aanpassing.

0 Landen waar ons LED armatuur wordt geleverd.
0 Uren aan zonlicht geproduceerd
0 Jaar ervaring

We geven je graag advies!

Bij ons gaat het hart sneller kloppen als wij tuinders mogen helpen bij het realiseren van nieuwe doelen en het optimaliseren van hun tuin / productie. Wij gaan graag de uitdaging aan om hun reproduceerbaarheid te verhogen en zullen altijd eerlijk advies vooropstellen. Wij geloven in duurzame relaties!

Cookie instellingen

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Informatie over de verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacyverklaring | Sluiten