Kennisbank

Verschil tussen effectiviteit en efficiëntie

 

De efficiëntie van een armatuur wordt door de fabrikant weergegeven in Watt/m2. Een plant echter is over het algemeen niet heel erg gevoelig voor de hoeveelheid energie die hij aangeboden krijgt. Een plant is veel gevoeliger voor de hoeveelheid fotonen die daadwerkelijk in dit licht zitten. Deze waarden worden weergegeven in PPE (Photosynthetic Photon Efficacy) en geven de effectiviteit van het armatuur weer in het zichtbare deel van het spectrum (350-800nm).

De PPE is de PAR fotonen-opbrengst gedeeld door het vermogen van de lamp dat nodig is om dit te produceren. Deze waarden, welke worden weergegeven in µmol/W of µmol/J, geeft kwekers een indicatie over de effectiviteit van het armatuur. Diverse onderzoeken met diverse gewassen hebben echter aangetoond dat ook deze effectiviteit breder omschreven dient te worden.

Een gewas groeit tenslotte niet bij alleen rood licht (600-700 nm) of alleen bij blauw licht (400-500 nm), en ook niet bij een combinatie van deze 2 kleuren. Sterker nog, niet alleen het zichtbare deel van het spectrum is in zijn geheel van belang (dus ook groen [500-600 nm], ook het niet zichtbare deel (UV en NIR) zijn van cruciaal belang een gewas goed te laten ontwikkelen. Probleem van deze ontwikkeling is echter wel, dat juist deze gebieden in het licht een veel lagere PAR bijdrage hebben dan b.v. rood licht en dus de effectiviteit negatief lijken te beïnvloeden.

Waarom IVA Duurzaam?

Bij ons kun je op één ding rekenen, en dat is eerlijkheid en een goed onderbouwd advies!

Bij ons begint het avontuur door samen met de tuinder om tafel te gaan, om niet alleen te kijken naar de huidige situatie, maar ook naar zijn doelen en hoe wij samen denken de optimale belichting in zijn kas te krijgen. Aan de hand daarvan maken wij een eerlijk en goed onderbouwd lichtplan!

Maar daarna stopt het voor ons nog niet. Wij gaan voor een duurzame relatie, en zullen ook na advies en levering (en eventueel installatie) investeren in het contact met de tuinder, en daar waar gewenst, bijstaan met advies of aanpassing.

0 Landen waar ons LED armatuur wordt geleverd.
0 Uren aan zonlicht geproduceerd
0 Jaar ervaring

We geven je graag advies!

Bij ons gaat het hart sneller kloppen als wij tuinders mogen helpen bij het realiseren van nieuwe doelen en het optimaliseren van hun tuin / productie. Wij gaan graag de uitdaging aan om hun reproduceerbaarheid te verhogen en zullen altijd eerlijk advies vooropstellen. Wij geloven in duurzame relaties!

Cookie instellingen

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Informatie over de verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacyverklaring | Sluiten