Kennisbank

Verandert het lichtspectrum door de dag heen

 

In dit rapport wordt aangegeven dat de samenstelling van kunstmatige lichtbronnen een feitelijke weergave van het zonlicht zou moeten zijn. Een vaak gevoerde discussie is, dat de samenstelling van dit zonlichtspectrum gedurende de gehele dag, of zelfs per geolocatie, verandert. Dit is echter nog niet aangetoond. Praktisch altijd wordt aangegeven dat het zeer belangrijk is, op welk moment van de dag je de weergave van het zonlicht wilt hebben, en op welke plaats op de aarde.

Uit metingen blijkt echter dat de samenstelling van het zonlicht nauwelijks wijzigt. Hooguit gedurende zonsopgang (meer verrood) en zonsondergang (meer blauw). De laatste 2 momenten zijn echter maar een heel klein gedeelte van een volledige dag, die voor plantengroei op gemiddeld 16 uur wordt gehouden (bij lange dagplanten) en op 12 uur (bij korte dagplanten). De hoeveelheid licht is echter een heel ander verhaal. Deze varieert uiteraard wel en kan oplopen tot wel 100.000 lux op een zonnige dag.

 

Ook deze metingen geven aan dat een volledig zonlichtspectrum zorgt voor een optimale groei van het gewas, ongeacht het type. Eigenlijk is de enige reden om nog met “kleurtjes” te werken, het eventueel optimaliseren van b.v. de groei-efficiëntie. Hierbij mag niet uit het oog worden verloren, dat een plant onder nog meer stress brengen, op den duur altijd leidt tot een aanpassing/vermindering van activiteit.

 

Waarom IVA Duurzaam?

Bij ons kun je op één ding rekenen, en dat is eerlijkheid en een goed onderbouwd advies!

Bij ons begint het avontuur door samen met de tuinder om tafel te gaan, om niet alleen te kijken naar de huidige situatie, maar ook naar zijn doelen en hoe wij samen denken de optimale belichting in zijn kas te krijgen. Aan de hand daarvan maken wij een eerlijk en goed onderbouwd lichtplan!

Maar daarna stopt het voor ons nog niet. Wij gaan voor een duurzame relatie, en zullen ook na advies en levering (en eventueel installatie) investeren in het contact met de tuinder, en daar waar gewenst, bijstaan met advies of aanpassing.

0 Landen waar ons LED armatuur wordt geleverd.
0 Uren aan zonlicht geproduceerd
0 Jaar ervaring

We geven je graag advies!

Bij ons gaat het hart sneller kloppen als wij tuinders mogen helpen bij het realiseren van nieuwe doelen en het optimaliseren van hun tuin / productie. Wij gaan graag de uitdaging aan om hun reproduceerbaarheid te verhogen en zullen altijd eerlijk advies vooropstellen. Wij geloven in duurzame relaties!

Cookie instellingen

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Informatie over de verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacyverklaring | Sluiten